Palarnie kawy i wszystkie inne etapy obróbki ziaren kawowca

Kawa, którą trzymamy w dłoniach w markecie, zanim trafiła na półkę sklepową musiała przejść dość długą i krętą drogę. Wiązało się to z uprawą kawowca, zbiorami, suszeniem i wypalanie. Co ciekawe, to właśnie ten ostatni etap, czyli obecność ziaren w palarni kawy jest jednym z najważniejszych. Jak wyglądają poszczególne procesy, zanim ziarna trafiają do naszego ekspresu w domu lub w firmie?

Pozyskiwanie ziaren kawowca

Postać kawy, która jest nam doskonale znana, czyli bogaty aromat i ciemno brunatny kolor to już gotowy produkt, który przebył cały proces powstawania i opuścić palarnie kawy. Kawowiec jako roślina posiada wiele odmian, natomiast tylko z dwóch uzyskuje się ziarna na kawę, a jest to arabica i robusta. W okolicach strefy równikowej, mają one najlepsze warunki do wzrostu, jednak powinny radzić sobie w dość zróżnicowanych warunkach. W wielu krajach na całym świecie, powinniśmy zatem spotkać naprawdę dobrą kawę.

Kawowiec bardzo lubi wysoką wilgotność powietrza, jak i wysoką temperaturę. Tropikalne warunki, najlepiej sprzyjają arabice. Dodatkowo, ta lubi rosnąć na górzystych terenach, sięgających nawet dwóch tysięcy metrów. Robusta co ciekawe, doskonale czuje się w jeszcze wyższej temperaturze, jednak to tereny równinne sprzyjają jej wzrostowi wydatniej. Ponadto, jest to odmiana, która jest wyjątkowo odporna na działania chorób i szkodników. Takie kraje jak Brazylia, Wietnam, Peru, Etiopia, Indie oraz Madagaskar, słyną z uprawy tych obydwu odmian.

Ziarna kawowca – przez wydobycie, aż po obróbkę…

Przed zmieleniem ziaren w naszym dystrybutorze kawy lub młynku, te muszą zostać oczywiście zebrane na plantacji. Wydobywa się je z dojrzałych owoców kawowca. Z uwagi na nierównomierność ich dojrzewania, preferowana jest ręczna metoda zbiorów. Wyłącznie na ogromnych plantacjach zbiory odbywają się maszynowo. Kolejno, ziarna są wyłuskiwane z owoców i suszone na słońcu, co wykonuje się na dwa sposoby – suchy lub mokry.

W metodzie mokrej, woda podmywa skórkę i miąższ, aż pozostaną same ziarna. W wypadku suchej, skórka i miąższ usuwane są maszynowo. W obydwu przypadkach, konieczne jest jeszcze sprawdzenie ich jakości i dokładne wyselekcjonowanie. Dopiero po tym etapie, ziarna mogą trafić do palarni kawy.

Co dzieje się z ziarnami w palarniach kawy?

Obróbka ziaren, kończy się na ich obecności w palarniach kawy i to właśnie tam uzyskują one znany nam kolor i aromatyczny zapach. Nie da się ukryć, że właśnie kawa z ziaren prosto z palarni smakuje najlepiej, stąd palarnie działają często na terenie krajów, gdzie odbywa się sprzedaż towaru.

W palarniach znajdują się profesjonalne piece, obsługiwane przez roasterów specjalistów. Zastosowanie właściwych parametrów i ustawień pozwala otrzymać przeróżne rodzaje kaw, które charakteryzują się odmiennym smakiem. Uzyskiwanie różnych typów kawy pozwala, abyśmy mogli parzyć nasz ulubiony napój w wielu dostępnych i znanych konfiguracjach.