Zbiory, wydobycie i palarnia kawy – co dzieje się z ziarnami kawy na poszczególnych etapach?

Zazwyczaj bez namysłu sięgamy po opakowanie naszej ulubionej kawy, nie mając kompletnie świadomości jak wyglądało jej powstawanie i co działo się z nią, zanim ziarna osiągnęły swoją finalną formę. Wiązało się to z ciężką pracą na wielu polach, jednak wskazuje się, że kluczowym momentem jest obecność ziaren w palarni kawy. Jak zatem wygląda obróbka kawy na każdym kroku?

Ziarna kawy i ich pozyskiwanie

Ciemnobrązowe ziarna kawy, to już praktycznie gotowy produkt  do sprzedaży, który wydała nam dobra palarnia kawy. Wcześniej jednak, przechodzą one wiele procesów. Kawowiec jest rośliną, która posiada sporo odmian, a jedynie z dwóch uzyskuje się znaną nam kawę – to arabica i robusta. Najlepsze warunki do ich wzrostu występuję w strefie równikowej, aczkolwiek poradzą one sobie w bardziej zróżnicowanych warunkach. Prawda jest taka, że wiele krajów na świcie słynie z dobrej kawy.

Wysoka temperatura i wilgotność powietrza, to wręcz idealne warunki dla wzrostu kawowca. Arabica najlepiej czuje się w warunkach tropikalnych, gdzie dostępne są tereny górzyste – nawet do 2000 metrów. Robusta jednak, preferuje jeszcze większe temperatury, jednak to tereny równinne bardziej sprzyjają jej wzrostowi. Dodatkowo, ta odmiana doskonale radzi sobie z różnymi chorobami i szkodnikami. W Indiach, Wietnamie, Peru, Brazylii, Etiopii i na Madagaskarze uprawia się ich najwięcej.  

Od wydobycia ziaren kawowca, aż po ich obróbkę

Ziarna, które zazwyczaj mieli dla nas dystrybutor kawy lub młynek, na początkowym etapie są uzyskiwane na plantacjach. Kiedy owoce kawowca są już dojrzałe, dochodzi do ich zbiorów. Należy pamiętać, że to dość nierównomierny proces, dlatego częściej dokonuje się zbiorów ręcznych. Na większych plantacjach, stawia się już na maszynowe zbiory. Następnie ziarna należy dokładnie wysuszyć na słońcu i wydobyć z nich ziarna, a dokonuje się tego metodą mokrą lub suchą.

Mokra metoda wykorzystuje wodę do usunięcia miąższu i skórki, aż do pozostania czystych ziaren. W metodzie suchej, pozbywa się miąższu i skórki maszynowo. Zarówno w pierwszym, jak i w drugim przypadku dokonuje się precyzyjnej selekcji i sprawdzenia ich jakości. Kiedy ten etap się zakończy, ziarna mogą zostać przewiezione do palarni kawy.

Etap ostatni i najważniejszy, czyli palarnia kawy

To właśnie w palarni kawy dochodzi do ostatecznej obróbki ziaren kawowca i tam przyjmują one postać, którą często otrzymujemy w sklepach. Kawa prosto z palarni smakuje zawsze najlepiej, dlatego działają one w krajach, gdzie docelowo będzie prowadzona sprzedaż.

W palarniach obecne są specjalistyczne piece, którymi zajmują się roasterzy. Ci, poprzez użycie odpowiednich parametrów i ustawień, uzyskują różne typy kaw cechujące się innym smakiem. Dzięki temu, że otrzymuje się odmienne rodzaje ziaren, możliwością jest zaparzenie wielu napojów w znanych nam konfiguracjach.